zondag 17 juni 2012

Kaart Cuba en Havanna, Grote Antillen

Kaart Cuba: CIA
Cuba heet officieel de Republiek Cuba. Het is een land in Amerika in het noordoosten van het Caribisch Gebied met 11.451.652 inwoners (2009). De hoofdstad is Havana en de officiële taal is Spaans.

De archipel bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud, en ruim 4.000 kleinere eilanden.

Cuba ligt in het noorden aan de Golf van Mexico, de Straat van Florida en de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Windward Passage, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen aan de Straat Yucatan.

Ten noorden van Cuba liggen de Verenigde Staten, de Bahamas en de Turks- en Caicoseilanden. Ten zuidoosten ligt het eiland Hispaniola met Haïti en de Dominicaanse Republiek, ten zuiden liggen Jamaica en de Kaaimaneilanden en ten westen ligt Mexico.

Cuba wordt samen met Puerto Rico, Hispaniola en Jamaica gerekend tot de Grote Antillen.

Christopher Columbus landde In 1492 op Cuba en claimde het eiland voor het Koninkrijk Spanje.

Eilanden Cuba
Cuba is het belangrijkste eiland. Dat wordt omringd door vier kleinere groepen eilanden.

Dit zijn de Colorados Archipel aan de noordwest kust, de Sabana-Camagüey Archipel aan de Atlantische kust, de Jardines de la Reina aan de zuidelijke kust en de Canarreos Archipel aan de zuidwestelijke kust.

Klimaat en toerisme
Cuba kent een tropisch klimaat, dat door de noordoostpassaat, ‘Norte’, zeer gematigd wordt. In het westen is zelfs een winter merkbaar.

In Havana varieert de temperatuur van 9 tot 41 °C. In juli bedraagt de gemiddelde temperatuur 27,7 °C, in januari 21,3 °C.

De regentijd op Cuba duurt van mei tot november. De regens worden aangeduid als zenitale regens en gaan gepaard met hevig onweer.

Cuba wordt soms getroffen door orkanen.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de economie van Cuba en vormt een bron van harde deviezen.

Steden Cuba
Naast de hoofdstad Havanna zijn een aantal andere belangrijke steden in Cuba: Santiago de Cuba, Camagüey, Holguín, Santa Clara, Guantánamo, Bayamo, Las Tunas.

Cienfuegos, Pinar del Río, Matanzas, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Manzanillo, Cardenas, Palma Soriano, Moa.

Kaart steden Cuba: CIA